Mistrzowskie warsztaty z pizzy neapolitańskiej oraz klasycznej w Warszawie

W dniu 9 – 10 kwietnia br. odbywają się warsztaty pizzy neapolitańskiej oraz klasycznej w miejscu  „Jak u Mammy” na ulicy Dźwigowej 3 w Warszawie. Warsztaty poprowadzi Marcin Kozicki oraz Bartłomiej Nowocień.

Uczestnikami tych warsztatów w dniu 9 kwietnia 2022 byli:

– Patrycja Rygusiak, MasterChef Poland 7 TVN, Architekt Wnętrz,

– Zuza Zakrzewska, Body Positive,

– Kasia Węsierska, prezenter w Radio Eska,

– Agata Reszko, specjalistka ds. .pozytywnego myślenia,

– Michalina z inmykitchen.pl,

– 6 osób prywatnych z pasją do pizzy i domowego wypieku .

– Głównym założeniem „Mistrzowskich warsztatów z pizzy włoskiej” było rozwijanie umiejętności uczestników w zakresie wypieku pizzy w warunkach domowych. Chcieliśmy, aby w przyjaznej oraz wesołej atmosferze przedstawione zostały praktyczne zagadnienia dotyczące wyrabiania ciasta na pizzę neapolitańską i klasyczną oraz jej wypieku. Dodatkowo przedstawiliśmy różne sposoby oraz sztuczki dotyczące wypieku pizzy w piekarniku czy na patelni.

– Uczestnicy warsztatów zdobyli wiedzę dotyczącą poprawnego sposobu wyrabiania ciasta przy zachowaniu odpowiednich proporcji składników, a następnie wytłumaczyliśmy jak je przechowywać. Dużo uwagi poświęciliśmy również poprawnemu rozciąganiu placka oraz układaniu składników. Następnym etapem było dosyć wymagające wkładanie pizzy na łopatę. Wszyscy uczestnicy mieli możliwość pracować na profesjonalnym sprzęcie, który wykorzystywany jest w pizzeriach opowiadają organizatorzy, Marcin Kozicki i Bartłomiej Nowocień.

Wspólny wypiek pizzy to była podróż do słonecznej Italii. Każdy uczestnik mógł poczuć magię, podczas próbowania swoich wypieków oraz podzielić się nią w domu, gdyż każdy z uczniów dostawał drugą pizzę na wyprawkę.

Warsztaty prowadzili Administratorzy grupy na Facebooku: Mistrzowie pizzy&pasty.

Warsztaty zakończyły się pokazem pizza freestyle wykonanym przez Marcina Kozickiego Pizzaiolo z wieloletnim doświadczeniem.

Przebieg warsztatów:
– Przepis na ciasto metodą zimnej fermentacji.
– Zarabianie bloku ciasta i kulkowanie.
– Sposoby przechowywania ciasta w domowych warunkach.
– Rozkręcanie ciasta na kilka sposobów.
– Prawidłowe nakładanie składników.
– Wypiek pizzy w profesjonalnym piecu i jej poprawne podanie.
– Nauka podstaw pizzafreestyle (podrzucanie pizzą).

Cele główne warsztatów:

  • Rozwijanie zainteresowań i umiejętności uczestników z zakresu pizzy włoskiej.
  • Wdrażanie podstaw dotyczących profesjonalnego nazewnictwa wykorzystywanego w wypieku pizzy.
  • Zdobycie praktycznych umiejętności związanych z wypiekiem pizzy w warunkach domowych.
  • Nabywanie umiejętności z wyrabiania, porcjowania oraz przechowywania ciasta na pizzę.
  • Spędzenie czasu na warsztatach w wesołej oraz przyjaznej atmosferze.

W niedługim czasie pojawi się obszerna fotorelacja i nagranie z warsztatów na łamach naszej redakcji.

  • Zdjęcia; Przemysław Rak

Skup Aut Kasacja Pojazdów Samochodów